Hakkımızda

Karagöz Derneği, T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı SOKÜM (Somut Olmayan Kültürel Miras) Taşıyıcısı Karagöz sanatçıları, akademisyenler, öğretmenler, oyuncular, yazarlar ve Karagöz sanatına katkıda bulunmak isteyen kişiler tarafından kurulmuş sivil toplum kuruluşudur.

Amacı, 2009 yılında UNESCO tarafından da Somut Olmayan Kültürel Mirasımız olarak tescil edilmiş olan Karagöz sanatımızı, “Milli Kültür Seferberliği” anlayışıyla hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtmaktır.

Kuruluşundan itibaren Karagöz sanatımızı ulusal ve uluslararası her türlü platformda tanıtmaya, yaşatmaya, korumaya yönelik çalışmalar yürütmüş, yaygınlaşması amacıyla farkındalık oluşturmak için önemli projeleri hayata geçirmiştir.

Geleceğin öğretmenlerine milli kültürümüz olan Karagöz’ü tanıtmak ve onların desteğiyle daha çok çocuk ve gence ulaşmak amacıyla; üniversitelerde “Genç Karagöz’cüler” ve “Genç Kuklacılar” projelerini hayata geçirmiş, çeşitli söyleşiler ve atölyeler gerçekleştirmiştir.

81 ilde ”Karagöz İzlemeyen Çocuk Kalmasın” hedefiyle çıktığı yolda İstanbul ve Mersin’de gerçekleştirdiği festivaller ile 2018 yılında 18. Direkler arası Seyirci Ödülleri tarafından “Farkındalık Yaratan Proje” ödülü, ve 2019 yılında Yeni Tiyatro Dergisi 7. Emek ve Başarı Ödülleri tarafından “Emek Ödülü” sahibi olmuştur.

2018 yılında Karagöz tarihinin en büyük festivali olan 2. İstanbul Karagöz Festivali’ni hayata geçirmiştir. 2019 Yılında 3. İstanbul Karagöz Festivali’ni seyirci ile buluşturmuştur. 2020 yılında İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile 1. Karagöz Şenliği’ni İstanbul’daki kütüphanelerde çocuklarla buluşturmuştur.

Türkiye’nin farklı bölgelerindeki bir çok ilden gelen talepler doğrultusunda, devlet okullarına ücretsiz Karagöz yapım malzemesi desteği sunmuş; Mardin, Kars, Diyarbakır, Gaziantep, Eskişehir, Mersin, Şanlı Urfa ve daha bir çok şehrimizdeki köy çocuklarına ücretsiz olarak Karagöz tasviri ulaştırmış ve ulaştırmaya devam etmektedir.

Karagöz Derneği, her geçen gün artan bir destekle, “Milli Kültür Seferberliği” anlayışıyla çıktığı yolda daha güçlü bir şekilde ilerlemeye devam etmektedir.

perde foto
home1